Sanningssägaren i Filter 2014 11 18"Sanningssägaren" är ett undersökande reportage som jag skrev för tidningen Filter hösten 2014. Artikeln finns som pdf nedan men för den som är intresserad ska jag här ge bakgrunden till att varför jag skrev den.

Ett år innan "Sanningssägaren" publicerades släppte jag boken "Mannen som slutade ljuga: Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick" (Lind & Co 2013). Den innehåller massor av avslöjanden om hur Sture Bergwalls terapi på Säter fungerade och hur polisarbetet och terapin smälte samman till en enda bisarr verksamhet.

Det här är min sammanfattande artikel om det galna kvartsseklet med Thomas Quick. Publicerad i DN 2015-04-12. Jag diskuterar bland annat Göran Lambertz roll i skandalen.

http://www.dn.se/kultur-noje/sekten-som-haller-liv-i-spoket-quick/

Ett mediekritiskt reportage av Dan Josefsson om hur en kvällstidning skapade ett falskt avslöjande. Reportaget fick flera priser, bland annat Guldspaden och Stora Journalistpriset. Ur ETC nr 5 1998.

Onsdagen den 8 november 2000 ringde Bonniers och sa att de ville ge mig Stora Journalistpris för artikeln "Aftonbladets förlorade heder". Efter några timmars funderande beslutade jag mig för att inte ta emot priset. Dagen efter skickade jag ut ett pressmeddelande där meddelade och motiverade mitt beslut.

Author William Gibson on non-functioning American democracy, the importance of giving computers to the poor, and the elitist appeal of the Internet.

Omslaget till ETC nr 4/1999Det här långa reportaget tillhör mina mest uppskattade. Artikeln handlar om det amerikanska fängelsesystemet och är resultatet av en resa till USA 1999. Följ med till landet som håller fler människor fängslade än något land i västvärlden, där stöld av en bit pizza kan ge livstidsstraff, och där fyra miljoner medborgare berövats sin rösträtt därför att de suttit inne.

De mycket uppmärksammade ETC-artiklarna om hur illa det gick när en känd tv-journalist skulle göra ett scoop publicerades ursprungligen i två olika nummer av ETC 1998. Till boken "Välkommen till dramafabriken" slog jag ihop artiklarna och skrev nya avsnitt som berättar om affärens märkliga efterspel. Resultatet blev en directors cut som jag nu på allmän begäran också publicerar på nätet. Utskrift rekommenderas, för det är en lååång artikel.

Det orange kuvertet du får i brevlådan säger ingenting om pensionens storlek. Det bara verkar så. Kuvertet är i stället ett slags trojansk häst, som döljer pensionsreformens själva poäng: att statens löfte om en viss pensionsnivå har slopats. Dan Josefsson ger en bakgrund till ett pensionssystem som bygger på en lögn.

The neoliberal shock therapy that hit Russia in the 1990's nearly destroyed the country. This article by Swedish journalist Dan Josefsson tells the dark tale of what took place.