Nyhetsbrevet finns även här: http://www.josefsson.net/nyhetsbrev/nyhetsbrev020226.html

Nyhetsbrev från Dan Josefsson, 26 februari 2002:

Premiär för nya Mediemagasinet!

Hej!

Jag har inte haft tid att skriva några nyhetsbrev sedan i november förra året, men nu är det i alla fall dags för en nyhetsbulletin.
Som några av er kanske noterat kommer jag under våren att vara programledare för SVT:s program Mediemagasinet. Jag var med som reporter redan när programmet startade hösten 2000 och medverkade även hösten 2001 med ett inslag om mediernas bevakning av kravallerna kring EU-toppmötet i Göteborg.
Om du vill se mina och andra reportrars inslag från tidigare säsonger så kan du göra det på nätet. Gå till adress http://www.svt.se/mediemagasinet och klicka på fliken "Inslag".
Själv är jag inblandad i bl a "Guldrush på börsen" och "Uppdrag Wall Street" (båda säsong 1), och "Skotten i Göteborg" (Säsong 3).

Men nu är det alltså programlederi som gäller för vårens åtta program. Lyckligvis har vi i redaktionen kommit överens med SVT-ledningen om att programmet inte, som under tidigare säsonger, ska spelas in i studio. Det innebär att jag slipper stå i en scenografi med tjocka lager smink i ansiktet, intervjuandes människor med lika tjocka lager smink i sina ansikten. Jag får röra mig fritt utanför TV-huset, vilket är en lättnad.

Denna nya version av Mediemagasinet har premiär nu på torsdag, den 28/2, kl 20.30 i SVT2. Huvuddelen av programmet handlar om mediernas hantering av mordet på Fadime. Reportaget är ett samarbete mellan nästan alla programmets utmärkta reportrar: Marcos Hellberg, Randi Mossige-Norheim och Lina Makboul. Bland många andra intervjuars Liza Marklund som konstaterar att kurderna i tidningar, radio och teve efter mordet beskrevs som om de tillhörde en annan, och ondskefullare, människosort.
Själv intervjuar jag två kända programledare som utmärkt sig på ett mindre lyckat sätt.

Premiärprogrammet innehåller dessutom en riktig godbit signerad Jonas "Steken" Magnusson. I hans serie "Medieskolan" skärrskådas tevereportrarnas böjelse för att göra s.k ståuppor, det vill säga att stå framför kameran och prata i mikrofon (vilket för övrigt är exakt vad jag glatt gör upprepade gånger i programmet). Bland de exempel som Steken tar upp finns ett antal i mitt tycke obetalbara direktsändningarna från EU-toppmötet i Göteborg. Ingen bör missa denna genomgång, och definitivt inte ni som själva var på plats under EU-toppmötet och var missbelåtna med hur medierna skötte sitt jobb.

Premiären av Mediemagasinet kan avnjutas på följande tider:

Torsdagen den 28/2 kl 20.30 i SVT2 (dvs nu på torsdag)

Sedan har du två chanser till:
Fredagen den 1/3 kl 17.10
Lördagen den 2/3 kl 09.30

Om du vill veta mer så har tidningen Journalisten ett långt reportage om Mediemagasinet i sitt nya nummer. Det heter "Uppdrag Mediegranskning" och kan läsas här:
http://www.journalisten.nu/a.asp?article_id=3462
.

Det var allt för denna gång, ha det bra!

/Dan Josefsson

 

----------